“We hebben een groot deel van onze welvaart te danken aan het feit dat we ooit hebben leren werken met kunststoffen. De keerzijde daarvan was echter dat kunststoffen zodanig goedkoop waren dat mensen te weinig nadachten over wat er gebeurde met al die plastic die ze na één keer gebruiken weggooiden. Het is zelfs zodanig uit de hand gelopen dat momenteel maar liefst 3% van alle plastic die jaarlijks wordt gemaakt, in de oceanen terechtkomt”, opent De Wildeman.

“Beleidsmakers zoeken daarom al langer naar manieren om dit aan banden te leggen. Het staat daarnaast vast dat de klassieke plastic, die ontstaan is tussen de twee wereldoorlogen, niet kan blijven bestaan in het ecologische tijdperk dat we nu betreden. Daarin willen wij een actieve rol opnemen.”
 

Opschalen en cases opbouwen
 

De Wildeman: “Ons doel is om nieuwe soorten ecologische plastics te ontwikkelen en naar de maatschappij te brengen. Daarom willen wij via onder meer proefprojecten de brug slaan van labo-exploratie naar grotere volumes en aantonen dat deze plastics op industriële schaal kunnen worden gemaakt. Momenteel werken we aan een doorbraak van kilogram- naar tonschaal. We zullen zo de eerste tonschaalproductie van de eerste Belgische ecoplastic ooit realiseren.”

“We bouwen hierrond ook concrete productcases op. Zo is er Biorix, het snelst composteerbare bioplastic rietje ter wereld. Daarnaast helpen we via steeds meer subsidie- en businessprojecten om plasticproducten op maat te ontwikkelen en op te schalen voor de applicaties van meer dan twintig partners.”
 

Potentieel en interesse zijn enorm
 

“Vaak maken we gebruik van grondstoffen uit agro-afval. De ideale oplossing zou 100% bestaan uit die grondstoffen, maar zover zijn we nog niet. Wel hebben we als voortrekker al veel materialen ontwikkeld die voor een aanzienlijk deel zijn gebouwd met agro-afval. Ook willen we onze Biorix-rietjes in de toekomst uitsluitend maken uit Europees of zelfs Belgisch agro-afval”, aldus De Wildeman.

“Vanuit zowel Vlaanderen als Europa worden we alvast overspoeld met subsidieprojecten. De interesse bij de lanceringen van onze nieuwe producten is ook enorm. En komende lente gaan we de wereld weer een unieke stap verder brengen in ecologische plastics: hou de nieuwsberichten alvast in het oog!”In samenwerking met: