Hoe dat moet worden aangepakt, vroegen we aan go4circle, bedrijfsfederatie van de circulaire economie.
 

Factcheck. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ca. 60% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de wereld te wijten is aan het gebruik van materialen, inclusief de ontginning en verwerking van grondstoffen en het gebruik ervan in de productie van tal van goederen.

Tweede factcheck. We gebruiken vandaag drie keer zo veel grondstoffen als 50 jaar geleden. En het ziet er naar uit dat dit verbruik de komende 30 jaar nog gaat verdubbelen.
 

Te weinig recyclage
 

Recyclage zal dan ook een doorslaggevende rol spelen om de negatieve impact van onze economie op het klimaat aan te pakken. Door te recycleren kunnen we materialen recupereren en vermijden we dat we steeds maar nieuwe grondstoffen moeten ontginnen en via sterk vervuilende transporten naar hier moeten halen. De voordelen zijn intussen wel bekend. Kortom, recyclage is cleantech pur sang. En toch.

Toch kiezen nog te weinig bedrijven om gerecycleerde materialen in hun productieproces in te zetten. Toch denken nog te weinig bedrijven na over de recycleerbaarheid van hun producten. Als het al niet mogelijk is om een simpele batterij van een telefoon te vervangen…
 

Bang van recyclage?
 

Ook de consument blijkt nog geen fan te zijn. De algemene mindset zet hergebruik nog altijd enkele trappen lager dan ‘nieuw’. Liever een nieuwe smartphone dan een refurbished model. En ook gerecycleerde materialen botsen nog tegen heel wat irrationele voordelen, waardoor bedrijven er vaak niet voor uit durven komen dat hun product gerecycleerde materialen bevat.

Helaas valt recyclage nog nergens te bespeuren in het Belgische klimaatplan.

We sorteren in Vlaanderen al zo lang zo veel verschillende materialen. Maar wat is het nut daarvan als bedrijven en consumenten zo bang zijn van gerecycleerde materialen?

Zonder pionierende bedrijven zoals Unilin, Saint Gobain, Umicore, Deceuninck, Recticel en anderen oneer aan te doen, zijn er dringend dwingende maatregelen nodig om hergebruik en het gebruik van gerecycleerde materialen algemeen ingeburgerd te krijgen.
 

Dwingende maatregelen nodig
 

De Europese richtlijn die op de valreep in 2018 werd goedgekeurd en bedrijven vanaf 2030 verplicht om minstens 30% gerecycleerd materiaal te gebruiken in de productie van nieuwe drankverpakkingen zoals PET-flessen en drankkartons is alvast een goed teken. Hopelijk werkt dit initiatief inspirerend en komende er ook dwingende maatregelen voor andere materialen dan plastic. Of komt er een btw-verlaging op producten die gerecycleerd materiaal gebruiken.

In Vlaanderen zien we alvast enkele openingen. In het Vlaamse klimaatplan duikt hier en daar het woord ‘recyclage’ op. Maar als we echt een verschil willen maken, dan moet ook het federale niveau mee. Want: ecodesign, btw-aanpassing, enz. zijn federale bevoegdheden. Helaas valt recyclage nog nergens te bespeuren in het Belgische klimaatplan.
 

Pro recyclage = pro klimaat
 

Nochtans zijn er in België toch heel wat bedrijven te vinden die met hun diensten en expertise inzake recyclage tot de koplopers in Europa en zelfs de wereld behoren.

Hopelijk kunnen zij de politieke partijen voor en na 26 mei 2019 inspireren om de aangereikte oplossingen met beide handen te grijpen en de politieke moed om te zetten in daden pro recyclage, pro klimaat.Met dank aan: