De actie ‘1 miljoen bomen voor de tropen’ maakt deel uit van een campagne van de Verenigde Naties. Per dag verdwijnt er meer dan 35.000 hectare bos, voornamelijk in Zuid-Amerika en Afrika. Per jaar komt dat op 13 miljoen hectare oftewel 4,25 keer de oppervlakte van België. Hoog tijd voor een ommekeer dus!

De Verenigde Naties stimuleren wereldwijd de aanplant van 14 miljard bomen. De NGO Groenhart is in Vlaanderen verantwoordelijk voor de uitwerking van het Zuidluik hiervan. Een onderdeel van de 1 miljoen bomen-campagne is het realiseren van ʻbedrijfsbossenʼ in de tropen. Daarvoor worden bedrijven aangezocht een bijdrage te leveren aan een beter milieu door het sponsoren van tropische boomaanplanting.

Koffie en bomen
Een mooi voorbeeld bevindt zich in Peru, bekend om zijn grote koffieproductie

Sedert 2004 werken het ACPC (African Climate Policy Centre) in Peru en BOS+ samen in het ʻcentrale woudʼ van Peru, om de capaciteiten van de lokale bevolking te versterken, met betrekking tot het beheer en herstel van hun bossen. Herbossing en agroforestry zijn efficiënte manieren om verdere ontbossing tegen te gaan. Het eerste deel van de inheemse bomen werd in het voorjaar van 2012 door de Coöperatieve vankoffieboeren in Pangoa* aangeplant. De laatste bomen zullen de nodige schaduw voorzien voor hun koffieplanten.

Tijdens de vier jaar dat deze campagne al loopt, werden er tot februari 2012 in Ethiopië, Peru, Ecuador en Bolivia al 247.569 bomen aangeplant. Het uiteindelijke doel is 1 miljoen.