Al meer dan 12.000 Belgen willen intussen mede-eiser worden. Een dubbelgesprek:

Waarom deze actie?

Francesca:
We zijn erg bezorgd over het klimaat en de leefbaarheid in België. Hoewel het om een hardere actie gaat, is het dus toch ook een actie uit liefde.

Nic:
Het gaat over het scheppen van opportuniteiten. Er moet namelijk dringend iets veranderen. Er bestaan al talrijke rapporten die de situatie in kaart brengen en mogelijke trajecten tonen die ons kunnen leiden naar een koolstofarme economie en samenleving.

Francesca:
Het is dus frappant dat er nog zo weinig wordt gedaan met al deze kennis, zeker omdat België al heel wat beloftes heeft gedaan. Er is een internationale consensus dat de aarde met niet meer dan twee graden mag opwarmen, willen we een onomkeerbare kettingreactie vermijden.

Wat is jullie persoonlijke motivatie?

Nic:
Ik ben vader van twee kinderen. Wetende welk gevaar er dreigt wil ik er alles aan doen om hen hiertegen te beschermen, hoe moeilijk dat ook lijkt. Bovendien ging Idefix, mijn allereerste tv-programma, al over ecologie. Ook vandaag blijft het klimaat helaas nog steeds een blinde vlek.

Francesca:
Voor mij gaat het om een zin voor verantwoordelijkheid. Je laat simpelweg niets achter dat een ander na jou moet opruimen. Dat doe je niet met een snoepverpakking op straat, en dus ook niet met vervuiling in de lucht. Maar al te vaak wordt vervuiling nog gezien als de collateral damage van onze economische vooruitgang. Die vooruitgang hoeft echter niet ten koste van het klimaat.

Nic:
Het is allesbehalve verstandig om de tak af te zagen waar je op zit, maar dat is nu net wel wat we doen met onze planeet. We maken kapot wat in feite cruciaal is om te overleven. Wat de meeste Belgen niet weten, is dat onze lucht hoort tot de meest vervuilde ter wereld.

Waarom is een rechtszaak nodig?

Nic:
Politici hebben nu eenmaal een serieuze duw nodig vooraleer ze in actie schieten!

Francesca:
Onze planeet staat in brand. Terwijl er al 25 jaar aan de alarmbel wordt getrokken, en de brand intussen in alle hevigheid verder woekert en nog meer schade aanricht, blijft de politiek rustig verder praten over straatbelichting en het graven van een tunnel. Er moet een prioriteit van worden gemaakt. Hoe sneller we kunnen blussen, hoe sneller we de brand onder controle kunnen brengen.

Wat kunnen we erbij winnen?

Nic:
De innovatie die zo kan ontstaan in een land van slimme en ondernemende mensen zou gigantisch zijn. Maar zover kom je niet door enkel een beetje minder slecht te doen of massa’s geld weg te gooien door het aankopen van emissierechten.

Francesca:
We moeten daarentegen investeren in onze eigen vooruitgang en de dingen drastisch durven herdenken. Net zoals het rookverbod bij ons of de omvorming van Kopenhagen tot een fietsstad is het de overheid die de leiding moet nemen en bepaalde zaken moet opleggen. De stap naar een duurzamere samenleving is geen stap achteruit, het is een stap richting de toekomst.