Daarom richtte het bedrijf met ‘Big Blue’ gespecialiseerde centra op die mensen helpen in hun zoektocht naar duurzame oplossingen.
 

“Het was de eerste film van milieuactivist en politicus Al Gore, ‘An Inconvenient Truth’ uit 2006, die ons bij Van Marcke wakkerschudde”, vertelt Geert Verspeel. Hij werkt als energieadviseur bij het Big Blue-expertisecentrum van de badkamer-, keuken- en verwarmingsspecialist. “Caroline Van Marcke zag het als haar taak om met het bedrijf inspanningen te leveren om milieuvriendelijke alternatieven aan te bieden voor systemen die anders misschien veel CO2 uitstoten. Van Marcke richtte daarom Big Blue op, een expertisecentrum dat mensen adviseert over water- en energiebesparing.” Er zijn verschillende Big Blue-punten, waarin klanten informatie kunnen inwinnen over haalbare energievriendelijke oplossingen voor verwarming, ventilatie, enz.
 

Isoleren

Omtrent verwarmen kan Van Marcke alvast een advies geven dat voor iedereen geldt: goed isoleren. Verder raden de energieadviseurs aan om op lage temperatuur te verwarmen. Geert Verspeel: “Dat kan met verschillende systemen, zoals een gasketel of een warmtepomp. Bij verwarming op lage temperatuur bedraagt de aanvoertemperatuur van het cv-water zo’n 35°C in plaats van de traditionele 75°C.” Door die lagere temperatuur gaat het rendement van je verwarmingstoestel stevig naar omhoog. “Daarnaast kan het bijvoorbeeld ook zijn dat we mensen aanraden om nog geen verwarming te plaatsen op de bovenverdiepingen. De leidingen klaarleggen is zeker een aanrader, maar misschien hoef je nog geen convectoren te installeren. De huidige isolatienormen zorgen al voor heel wat comfort en een ventilatiesysteem biedt vaak ook mogelijkheden om de lucht in huis te verwarmen.”

Energieadviseur Geert Verspeel: “Via het Big Blue expertisecentrum geven we mensen tips en advies hoe ze water en energie kunnen besparen.”

 

Slimme douche

“Verder is waterverbruik een grote slokop”, aldus Geert Verspeel. “Neem nu een douche: na anderhalve seconde is het water dat uit je douchekop komt onverbiddelijk weg. Er bestaan systemen die dat verhelpen. Zo bestaat er een douche die 85% minder water en 70% minder energie verbruikt. Het douchewater wordt opgevangen in een klein reservoir, terug opgepompt, gefilterd en hergebruikt. Allemaal tijdens één douchebeurt. Zo heb je genoeg met een kleinere boiler én heb je minder energie nodig om het water te verwarmen.”

Er zijn ook zogenaamde slimme douchesystemen. “Zo’n systeem stelt de tijd en het debiet in van een douchebeurt, voor de verschillende personen in een gezin. Dat is nuttig omdat mensen er vaak niet bij stilstaan dat ze te lang douchen.” Een positieve tendens is volgens de energieadviseur dat minder mensen vandaag voor een bad kiezen, maar vaker voor een goede (inloop)douche.
 

Advies op maat

Verder kan je bij de Big Blue-centra terecht voor advies over zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen, en ook over bijvoorbeeld drinkwaterfilters op de kraan en regenwaterfilters voor de douche. “We doen er alles aan om mensen optimaal te adviseren en zo een steentje bij te dragen”, besluit Verspeel.