Aankoop van het product

  • De burger koopt een grasdal voor zijn oprit bij producent Stockplastics (STP) in Zwevezele, of plantjes met bloempotjes bij een tuincentrum.

Gescheiden stromen naar het containerpark

  • Na jaren brengt de burger het afval (bv. de uitgebroken grasdallen, enkele bloempotjes, een stuk gebroken PVC-buis en andere harde kunststoffen) naar het containerpark van zijn gemeente. De containerparken worden in opdracht van de gemeente beheerd door de leden van VVSG (Interafval). De burger is via communicatiecampagnes van de leden van VVSG opgeleid om deze fracties apart te deponeren in een daartoe voorzien container.

Verdere sortering en verwerking tot diverse nieuwe grondstoffen

  • De ingezamelde afvalstoffen (bv. de uitgebroken grasdallen, de bloempotjes, de gebroken PVC buis en andere harde kunststoffen) worden afgevoerd en bij Kunststof Recycling Van Werven in Wijnegem of Lanaken manueel en mechanisch gesorteerd en verwerkt tot diverse nieuwe hoogstaande grondstoffen.
  • Bv. de uitgebroken grasdals worden terug kunststof korrels, de bloempotjes worden een ander soort kunststof korrels (maalgoed) en stukken PVC buis worden poeder. Zo worden er ca. 40 hoogwaardige grondstof soorten gemaakt die keer op keer terug kunnen worden ingezet in de aanmaak voor nieuwe producten.

Naar een nieuw product

  • RAFF plastics uit Londerzeel en Houthulst zal via onder andere compounderen diverse grondstof soorten (maalgoed) op specificatie brengen voor de aanmaak van nieuwe producten, zoals bloempotjes en grasdallen gefabriceerd door Stockplastics (STP) uit Zwevezele.
  • Het PVC poeder dat Kunststof Recycling van Werven produceert, kan rechtstreeks worden ingezet om 100 % nieuwe PVC buizen te produceren.

Ook tuinafval wordt verwerkt

  • Bovenstaand voorbeeld beschrijft de zogenaamde technische cirkel. Maar ook bv. tuinafval, zoals het plantje zelf, kan uiteraard teruggewonnen worden als compost door bedrijven zoals Van Gansewinkel. Dit is dan de tweede belangrijke component in de circulaire economie, de biologische cirkel.