En zowel Europa als de Vlaamse overheid stemmen hun innovatiebeleid hierop af. Maar waarom precies? Meer uitleg door David Leyssens, directeur van The Shift.
 

De klassieke lineaire economie is een doodlopende straat met eenrichtingsverkeer. Van grondstof naar product tot aan de afvalberg. Na aankoop daalt het product snel in waarde, om aan het einde van een korte rit zelfs een negatieve waarde te krijgen. Je moet immers steeds vaker betalen om van afval af te geraken.
 

E-waste

In een kringloopeconomie daarentegen worden geen eindige grondstofvoorraden meer uitgeput. Integendeel: we verwerken afval tot grondstoffen, die zo veel mogelijk opnieuw worden ingezet in het systeem. Via het circulaire gedachtegoed leer je tal van strategieën toepassen om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten. Iedereen wil toch alles wat van waarde is, waardevol houden? Dan mag niets verloren gaan.

Neem nu kobalt, een cruciaal onderdeel voor de batterijen van elektrische auto’s. Dit kostbare metaal is steeds moeilijker te verkrijgen via mijnbouw. Maar onze laptops, tablets en smartphones zitten er vol van. Een aantal actoren bekijkt daarom hoe we de recyclage van e-waste in België kunnen opdrijven. En de grondstoffen voor onze economie van morgen kunnen sourcen via gesloten cirkels.
 

Laat je inspireren

Via het circulaire gedachtegoed leer je tal van strategieën toepassen om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten.

Maar wat kunnen jij en ik ondertussen doen? Stap 1: je grondig informeren. Online vind je heel wat praktijkvoorbeelden uit binnen -en buitenland. Maar ook onze steden en gemeenten barsten van de inspiratiebronnen en ideeënfabrieken. Zo vindt in oktober een grootschalig forum plaats in Brussel voor iedereen die wil meewerken aan de transitie naar een duurzame economie en maatschappij. Daarnaast komt ook het World Resources Forum naar ons land, de internationale hoogmis rond grondstoffengebruik. De volgende editie vindt plaats in Antwerpen van 24 tot 27 februari 2019.

En ook in dit magazine vind je een schat aan inspiratie. Raad én daad gaan daarbij hand in hand. Naast het informatieplatform MVO Vlaanderen, komen ook prikkelende praktijkvoorbeelden aan bod: HNST tovert oude jeans om in nieuwe broeken, Etap Lighting vertelt over hun verlichtingsoplossingen en Van Marcke inspireert met duurzaam sanitair.
 

Actie en innovatie

Heb je voldoende informatie? Dan is het tijd voor stap 2: actie en innovatie. Dat kan onder meer via de Green Deals: een vrijwillige overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en diverse partners om samen een groen en duurzaam project op te zetten. Momenteel werken er al meer dan 250 organisaties samen rond circulair aankopen en gedeelde mobiliteit. En binnenkort zullen gelijkaardige samenwerkingstrajecten worden gelanceerd rond duurzame voeding en stedelijke logisitiek. Dit soort publiek-private partnerships zijn volgens ons de beste manier om de grootste uitdagingen voor onze maatschappij en economie te tackelen.
 

Partnerships

Daarom stimuleren wij met The Shift ook zo veel mogelijk partnerships tussen de meer dan 400 bedrijven, ngo’s en andere organisaties in ons netwerk. Als het Belgische samenwerkingsplatform voor duurzaamheid willen wij kennis bundelen, gelijkgestemden verbinden en samen duurzame oplossingen uitwerken. Kortom: in ons netwerk vind je heel wat energie en inspiratie, net als bij de andere organisaties in deze publicatie. Alvast veel leesplezier!