1. Onze belangrijkste tip is dat je het niet altijd goed hoeft te doen. Perfectie, daar wordt een mens moedeloos van. Maar niets doen is ook geen goed idee. Het zijn echt de kleine beetjes die helpen. Wees lief voor de wereld, maar ook voor jezelf, dan blijft het leuk!
   
 2. In de keuken kan het makkelijk duurzamer. Moet de kraan lang lopen voordat er warm water komt? Gauw de waterkoker eronder en je hebt water voor een kopje thee. Juist heet theewater over? Handig voor de afwas! Eten ontdooien? Doe het de avond van te voren. Zo hoeft de koelkast een etmaal minder hard te koelen.
   
 3. Hapjes, drankjes en gelach, ook daar kan je de wereld mee redden. Organiseer een kledingruil met vrienden. Gooi alles wat jullie al meer dan een jaar niet meer dragen op een hoop en passen maar! Mijn ervaring: aan het eind van de avond ben je eindelijk van die stomme kleren af en ga je met iets moois naar huis. Lol gegarandeerd!
   
 4. Minder hilarisch maar zeker ook het vermelden waard: tweedehandssites, de kringwinkel of gewoon doorgeven. Je kleren, handtassen, sierraden en speelgoed krijgen op die manier een tweede (of derde of vierde) leven. Ontspullen doe je ook door jezelf de vraag te stellen: “Heb ik dit echt nodig?” Denk een weekje na over een aankoop. Wil je het na een week nog steeds graag hebben? Koop het dan. Dikwijls zal je zien dat je na een week bent vergeten wat je ‘nu’ wilde hebben!
   
 5. Je kan jezelf ook de vraag stellen: “Moet dit echt vervangen worden?” Denk bijvoorbeeld aan je telefoon. Gebruik hem tot hij echt versleten is en breng hem naar het containerpark. Overweeg dan een Fairphone. Die is gemaakt van zo eerlijk mogelijke materialen. En hij gaat lang mee: je bestelt gewoon wisselstukken, mét handleiding.
   
 6. Veggie en bbq lijkt een onverzoenbare combinatie, maar niets is minder waar. Verras jezelf én je gasten met lekker gekruide groentespiesjes (aubergine, courgette, champignon en paprika), grillkaas of notenburgers. Zo wordt de barbecue niet alleen gezonder, maar ook goedkoper!
   
 7. Na een supermarktbezoek meer afval dan eten? Flessenwater kan je handig vervangen door kraantjeswater en de mogelijkheden om die te pimpen met smaakjes zijn eindeloos. Doe ook eens inkopen op de markt, met je eigen boodschappentas uiteraard.
   
 8. Spruitjes eet je in de winter en aardbeien in de zomer: op die manier krijgt je lichaam precies die voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Seizoensgroenten zijn goedkoper én je beperkt de kilometers die ze moeten afleggen. Driedubbel winst!
   
 9. Wat doet jouw bank met je spaargeld? Geen idee? Met een spaarrekening bij Triodos weet je dat wel. Je behoudt je zichtrekening en bankkaart bij je klassieke bank, handig. En je spaargeld wordt ethisch beheerd. De meest sociale en ecologische keuze volgens bankwijzer.be.
   
 10. Zonder dat we dat willen, of zelfs weten, sluipt er gif in ons huis. Online vind je massa’s tips voor gezonde schoonmaakproducten. Gebruik bijvoorbeeld azijn of soda, goedkoop bovendien. En op vibe.be ontdek je natuurlijke materialen om je huis te (ver)bouwen of in te richten.