1. Duurzame materialen

Door te kiezen voor meubels die uitsluitend vervaardigd zijn uit natuurlijke materialen en met respect voor gezondheid en milieu, ben je alvast goed op weg. Dit kunnen gerecycleerde materialen zijn, maar ook materialen die voldoen aan bepaalde duurzaamheidseisen, die kunnen hergebruikt worden of die een zeer lange levensduur kennen.

2. FSC-keurmerk

Controleer of het hout dat verwerkt zit in je meubels FSC gecertificeerd is. Dit wil zeggen dat het hout afkomstig is uit een bos dat onafhankelijk beoordeeld is als een goed beheerd bos.

3. Degelijkheid

Degelijke en tijdloze meubels gaan langer mee en moeten dus logischerwijs ook minder snel worden vervangen. Dit maakt ze intrinsiek duurzaam. De aankoopprijs van deze meubels ligt vaak hoger dan die van de budgetmerken, maar je hebt er dan ook wel veel meer jaren plezier van.

4. Geen overproductie

Massaproducenten kampen vaak met overschotten, wat voor een enorme verspilling van materialen zorgt. Door te kiezen voor meubels die op maat worden gemaakt draag je dus ook je steentje bij aan het milieu.

5. Arbeidsomstandigheden

Ook de arbeidsomstandigheden waarin meubels vervaardigd worden is een belangrijk aspect. Kies daarom liefst voor meubels die in Europa zijn geproduceerd, want Europa scoort hierin zeer goed.

6. Nabijheid van de grondstof

De nabijheid van de grondstoffen, zoals hout, zorgt ervoor dat het zware en milieubelastende transport tot een minimum wordt herleid.

7. Vraag om uitleg

Zelf op zoek gaan naar duurzame meubels is vaak erg moeilijk. Een goede tip is dus om simpelweg uitleg te vragen in je meubelwinkel over de duurzaamheid van de meubels die ze er verkopen. Kan de verkoper aantonen en uitleggen hoe ecologisch zijn of haar meubels zijn? Dan ben je aan het juiste adres!