Je haalde in december op het EK een gouden en een zilveren medaille. Blik je tevreden terug op je prestaties?

Ik zou me wel eens wat meer willen verdiepen in de hele waterproblematiek, misschien ga ik daarna wel wat meer maatregelen nemen.

“Absoluut. Het is altijd goed voor je zelfvertrouwen als het harde werk op training beloond wordt met goede resultaten. Hopelijk betekent dit dat ik nog betere resultaten kan boeken in Rio als ik blijf trainen en blijf schaven aan mijn techniek. Het zal een uitdaging worden, maar ik ga om de finale te zwemmen, zowel op de 100 als op de 200 meter schoolslag. Dan behoor ik tot de top 8 van de wereld. Je moet veel zelfvertrouwen hebben in deze discipline en dat haal ik vooral uit mijn trainingen. Wanneer ik weet dat mijn trainingen goed gegaan zijn, sta ik mentaal sterk aan de start van een wedstrijd.”

Je combineert een studie op afstand met een topsportcarrière, houd je nog wat tijd voor jezelf over af en toe?

“Ik probeer mijn vrienden en vriendinnen niet te verwaarlozen en hen in de weekends toch regelmatig te zien. Het is niet gemakkelijk om een sociaal leven te combineren met mijn lerarenopleiding lager onderwijs en een strak trainingsschema, maar tot nu toe lukt het wel. Ik ben best gedisciplineerd, waardoor ik mezelf kan opleggen om tijdig mijn vakken te studeren. Gelukkig krijg ik ook veel steun van thuis uit. Ik heb de luxe dat mijn beide ouders op pensioen zijn en dus altijd voor me klaar kunnen staan.”

De Olympische Spelen liggen in het verschiet, hoe ziet jouw voorbereiding eruit?

“Die is eigenlijk al jaren bezig. Ik heb ook deelgenomen aan de Olympische Spelen 2012 in Londen en niet lang daarna ben ik aan de voorbereidingen voor Rio gestart. Ik train het hele jaar door vrij intensief. Per week heb ik tien zwemtrainingen van twee uur en daarnaast nog eens zes krachttrainingen.

Mijn enige echte rustdag is zondag. Binnenkort zullen de zwemtrainingen verlengd worden tot 2,5 uur en daarnaast vertrek ik nog op zwemstages om mijn techniek bij te schaven. Zo ben ik nog maar net terug van een trainingsstage in Tokio. In april ga ik nog twee weken op stage in Malaga en in juni naar Tenerife. Twee weken voor de start van de Olympische Spelen ga ik een pre-olympische stage zwemmen in Rio om in het ritme te komen en aan te passen aan het tijdsverschil.”

Ga je na de Olympische Spelen even hard blijven trainen of ga je het wat rustiger aan doen?

“Ik heb nog geen concrete plannen. Dat zal allemaal afhangen van mijn resultaten, mentale toestand en motivatie. Ik weet sowieso niet hoelang ik mijn zware trainingen nog kan blijven combineren met mijn schoolwerk, de boog kan niet altijd gespannen staan. Misschien zal ik het wel eventjes wat rustiger aan doen om mij te focussen op mijn studies, maar stoppen na een slechte score zal ik nooit. Als ik ooit stop met competitiezwemmen, zal ik dat op een hoogtepunt in mijn carrière doen.”

Je werd vorig jaar niet genomineerd voor ‘Sportvrouw van het Jaar’ en toch sleepte je na de prijsuitreiking meteen een gouden en zilveren medaille in de wacht. Misschien zit een nominatie er dit jaar wel in?

“Het jammer is dat er nooit rekening wordt gehouden met de Europese kampioenschappen die ieder jaar in december plaatsvinden. Wie weet zal ik dit jaar wel genomineerd worden, maar dat zal allemaal van mijn uitslag in Rio afhangen. Het is aan mij om te bewijzen dat ik bij de top 10 van de wereld hoor. We zien dus wel hoe dat af zal lopen, duimen maar!”

Je spendeert per week minstens twintig uur in het water. Ben je door je topsport bewuster en zuiniger met water beginnen om te gaan in je dagelijkse leven?

“Er zijn wel bepaalde dingen die ik in mijn dagelijks leven doe die er tot bijdragen dat ik zuiniger met water omga, maar ik kan niet van mezelf zeggen dat ik me daar bewust heel erg mee bezig houd. Ik let er wel bijvoorbeeld op dat ik de kraan niet te lang open laat staan en thuis wassen we de auto met water in een emmer in plaats van met de tuinslang. Ik neem ook veel vaker een douche dan dat ik een bad neem, maar echte drastische zaken doe ik eigenlijk niet. Ik zou me wel eens wat meer willen verdiepen in de hele waterproblematiek, misschien ga ik daarna wel wat meer maatregelen nemen.”