Denim is om vele redenen een materiaal met zware ecologische en sociale repercussies. Bijna alle jeans is afkomstig uit de gewone katoenteelt, een landbouwsector die zwaar vervuild is door het gebruik van pesticiden. Dit heeft, net als de erg intensieve, chemische behandeling van het katoen tot jeans, heel wat gevolgen voor de arbeiders én voor de dragers van deze kledingstukken.

Duurzame alternatieven

Gelukkig zijn er een aantal merken die iets aan de kwalijke reputatie van jeans willen doen. Elk hebben ze een andere insteek. We lijsten er hier graag een aantal op.

Het Nederlandse label Kuyichi is een ecologisch modemerk dat in 2001 werd opgestart, een stelletje pioniers dus. Naar eigen zeggen zijn ze de eersten die denim van biologisch katoen op de markt brachten. Biologisch katoen is katoen dat geteeld wordt zonder het gebruik het pesticiden. Nu ontwerpen ze ook items van gerecycleerd katoen, gerecupereerde plastic flessen en grondstoffen als hennep.

Bij onze noorderburen ontstond ook het uitleenconcept van MUD Jeans, waarbij klanten hun biokatoenen jeans kunnen terugsturen als die helemaal afgedragen is of wanneer ze zin hebben in een nieuw model. MUD Jeans werkt volgens het principe van de circulaire economie, waarbij afval dient als grondstof voor iets nieuws. De afgedragen kledingstukken keren terug naar de fabriek in Italië, waar ze gerepareerd of gerecycleerd worden.

Ook de denimkledingstukken van het Zweedse label Nudie Jeans worden gefabriceerd van biologisch katoen. Een scheurtje in je broek is geen probleem, dankzij de beschikbaarheid van een gratis reparatiekit. Bovendien krijg je op hun website een duidelijke inkijk in de productieketen zodat je weet waar je jeans gemaakt werd.

Dat jeans ook gemaakt kan worden van gerecycleerde materialen, toont G-Star aan. In samenwerking met Pharrell Williams ontwikkelden ze de ecologische denimlijn ‘RAW for the Oceans’ waarvan de jeansstof gemaakt werd met gerecycleerd plastiek uit de zee.

Een jeansbroek is een 'essential' in ieders kleerkast én dus het ideale item om je duurzame garderobe mee te starten.

Meer tips en info over de leukste duurzame producten en concepten zonder compromissen vind je op EcoLifestyle.be