Wekelijks ontvang ik mailtjes met de vraag naar tips & tricks voor de juiste natuurlijke verzorging. Geen probleem natuurlijk, want wie let op de ingrediënten kan al snel een onderscheid maken tussen verkooppraatjes en de juiste producten. Tijd voor een spoedcursus ingrediëntenlijsten lezen!

Welke ingrediënten vermijd je beter?

 • Parfum (op de ingrediëntenlijst als: Parfume, Fragrance). Parfum is erg irriterend voor je huid en kan je maar beter vermijden wanneer je last hebt van een gevoelige huid. Vooral in gezichtsverzorging vermijdt je dit ingrediënt beter om irritatie en vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan.
   
 • SLS/SLES (op de ingrediëntenlijst als: Sodium Lauryl Sulfate / Sodium Laureth Sulfate). Dit ingrediënt zorgt voor lekker veel schuim, maar droogt je huid ook erg uit. Jeuk, rode vlekken en droogheid zijn opvallende effecten van deze reinigers.
   
 • Parabenen (op de ingrediëntenlijst als: …-paraben). Parabenen worden nog steeds regelmatig gebruikt als bewaarmiddel in verzorgingsproducten, maar worden gemakkelijk opgenomen in de bloedbaan en zouden een hormoonverstorende werking hebben (al is onderzoek daar niet eenduidig over). Daarnaast zorgen ze bij veel mensen voor jeuk en roodheid.
   
 • Alcohol (op de ingrediëntenlijst als: Alcohol Denat., Ethyl Alcohol, Benzyl Alcohol of Isopropyl Alcohol). Alcohol droogt je huid uit en tast de beschermlaag van je huid aan waardoor die gevoeliger wordt voor invloeden van buitenaf.
   
 • Aluminium (op de ingrediëntenlijst als: Aluminium Chloride, Aluminium Chlorohydrate of Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex GLY). Dit ingrediënt vind je voornamelijk in deodorant terug. Het zorgt er namelijk voor dat je minder gaat zweten. Toch vermijd je het beter, aangezien er onduidelijk heerst over de vergrootte kans op Alzheimer en borstkanker.

TIP

Om niet weer 10 nieuwe, bijna ongebruikte, flesjes in je badkamer te hebben staan: less is more. Een goede basisolie zoals amandelolie kan je gebruiken om je make-up te verwijderen, als dag- en nachtcrème en als bodylotion. Een multifunctioneel product dat écht wat doet voor je huid.

Skincare basics:

Een goede huidverzorging omvat geen 20 verschillende producten, maar de juiste stappen zorgen voor een huid in topconditie. Bekijk de ingrediëntenlijsten van producten en onthoud: hoe minder er op staat, hoe beter.

 • Reinigen: Je huid reinigen kan je doen met honing (antibacterieel), olie (verwijderd die waterproof make-up moeiteloos) of een bloesemwater (rozenwater kost je bijna niks en is erg effectief).
   
 • Verzorgen: Een goede dagcrème voegt ook echt iets toe aan je huid. Ik ben fan van natuurlijke olies zoals amandelolie, druivenpitolie of jojobaolie.
   
 • Beschermen: Je huid veroudert niet alleen door verminderde collageenproductie, maar ook door invloeden van buitenaf. Bescherm haar goed door dagelijks een crème met SPF te smeren.

Je leest het al: ik ben groot fan van natuurlijke verzorging zonder ‘nasties’, aangezien niemand met honderd procent duidelijkheid durft zeggen wat die ingrediënten met onze gezondheid en het milieu doen. Voorkomen is beter dan genezen, nee?

Je hebt maar één huid, zorg er goed voor!