Bewust van wat je smeert? Dan stap je waarschijnlijk al snel over op natuurlijke verzorgingsproducten. Die zijn steeds vaker te vinden in de gewone drogisterij en ook de prijzen vallen goed mee. Toch kan het nog altijd beter én goedkoper! Als je even kritisch kijkt naar wat je eet, dan doe je dat misschien ook naar wat je smeert. Om helemaal zeker te zijn dat de ingrediënten goed zijn, kan je altijd zelf aan de slag.

Om zelf verzorgingsproducten te maken, heb je geen onuitputbare portemonnee of voorraadkast nodig. Enkele ingrediënten vormen de basis van verschillende producten en daar kom je al een heel eind mee. Zelf heb ik standaard de volgende producten in huis:

 • Kokosolie: dit vet is vast bij kamertemperatuur en smelt bij zo’n 26°. Kokosolie voelt zacht aan op de huid en is ook geweldig als haarmasker.
   
 • Bijenwas of cacaoboter (vegan alternatief): Deze vaste vetten zorgen voor een beschermend laagje op de huid. Perfect voor droge huidjes of in de winter.
   
 • Amandelolie: amandelolie is overal verkrijgbaar en is ook fijn geprijsd. Deze olie is erg fijn voor de ouder wordende huid.
   
 • Sheaboter of karitéboter zou de celdeling stimuleren en je huid in balans brengen. Deze boter kan je ook gebruiken wanneer je last hebt van eczeem.
   
 • Etherische olie: verschillende essentiële oliën hebben een verschillende werking. Tea tree is geschikt voor een vette huid, terwijl kamille goed te gebruiken is bij een gevoelige huid.
   
 • Ook zout of suiker kan je in je verzorgingsproducten gebruiken. Niet om je gezicht mee te scrubben (wegens te krassend), maar wél voor je lichaam.
   
 • Honing: rauwe honing is een heerlijk multifunctioneel product. Het werkt antibacterieel, verzorgend en is dus perfect voor gezichtsmaskertjes.
   
 • Klei: voor elk huidtype is er een geschikte kleisoort. Groene klei voor de vette huid, gele klei voor de oudere huid en witte of roze klei voor de gevoelige tot normale huid.

Met bovenstaande acht ingrediënten kom je al een heel eind vooruit. Wil je hier mee aan de slag, surf dan zeker eens naar zolea.be.