Zelfs kruidentuinen en medicinale tuinen zijn in opmars! Bij de aanleg en het onderhoud ervan komen echter heel wat uitdagingen kijken. Wij geven je alvast enkele tips voor het lenteklaar maken van jouw tuin.

Gebruik zoveel mogelijk inheemse flora

Deze tip geldt natuurlijk het hele jaar door, maar omdat velen vooral in de lente nieuwe plantjes zetten of zaaien is het zeker gepast om hier nog eens op te duiden. Uitheemse planten kunnen onze inheemse flora vaak verdringen of overwoekeren. Dat is niet enkel nadelig voor de verscheidenheid aan flora, maar ook voor alle levende organismen in en rondom je tuin.

Kuis je tuin op

Een eerste stap is het opkuisen van je tuin. Hiermee bedoelen we het verwijderen van overtollige bladeren, vuil, dode planten, grote takken en andere zaken die tijdens de winter in je tuin zijn opgehoopt. Dit wil niet zeggen dat je je tuin 100% blad- en vuilvrij moet maken. Een dunne laag kan immers dienen als natuurlijke bemesting. Verwijder indien nodig mos van je verharde oppervlakken.

Maak de grond los en voeg organische meststoffen toe

Door de grond los te maken is het gemakkelijker om wat meststoffen toe te voegen en te mengen in de bodem. Hiervan zullen je planten zeker profiteren tijdens het bloeiseizoen. Let er wel op dat je enkel organische meststoffen gebruikt. Kunstmest is immers snel weer uitgewerkt en houdt geen rekening met de humusopbouw en het bodemleven. Bovendien vervuilt kunstmest het grondwater. Organische meststoffen komen daarentegen langzaam vrij en blijven langdurig in de bodem zitten.

Snoeien

Snoei je fruitbomen, hagen en rozenstruiken. Hiermee wacht je best tot wanneer er geen vorst meer kan optreden, want anders riskeer je schade aan je planten. Planten die je graag groot hebt in de bloeiperiode snoei je best niet te kort. Het kleine snoeihout kan je eventueel versnipperen en hergebruiken als bodembedekker in je siertuin.

Denk ook aan de fauna

In de lente ontstaat er terug heel wat leven in en rondom je tuin, en dat kan soms wel wat hulp gebruiken. Hang daarom enkele nestkasten op of maak oude exemplaren proper. Ook een hommelkolonie is een goed idee, want deze zal zorgen voor de bestuiving van je tuin! Verder kan je heel wat natuurlijke vijanden (nuttige insecten) inschakelen om schadelijke insecten en mijten te bestrijden, zonder verdere schade aan te richten. Hiervoor vraag je best wel eerst raad aan je tuinwinkel.