De installatie

Het enige wat je nodig hebt zijn een waterleiding en een stopcontact. De installatie kan op twee manieren. Ofwel laat je simpelweg een tweede kraan bijplaatsen die gekoeld plat water, gekoeld spuitwater en water op kamertemperatuur levert. Er bestaan zelfs kranen voor heet water (voor een thee, oploskoffie of soep). Een andere mogelijkheid is om je oude kraan te vervangen door een nieuwe combi-kraan die zowel klassiek leidingwater als gezuiverd mineraalwater aanbiedt.

Hoe werkt een drinkwaterkraan?

Hoewel ons Vlaamse leidingwater al erg streng gecontroleerd wordt op zijn kwaliteit, wordt het op deze manier toch nog eens extra behandeld.

In de kast onder je aanrecht plaatst je installateur een filterbak. Deze filters zuiveren je leidingwater naar de kwaliteit van mineraalwater door er o.a. chloren en zuren uit weg te nemen. De goede mineralen worden dan weer wel behouden. Hoewel ons Vlaamse leidingwater al erg streng gecontroleerd wordt op zijn kwaliteit, wordt het op deze manier dus toch nog eens extra behandeld. Hierna wordt het gekoeld en wordt eventueel bruis toegevoegd, vooraleer het door je kraan stroomt.

Het voordeel

Op deze manier hoef je niet meer naar de winkel te gaan om zware flessen te gaan kopen. Ook bespaar je jezelf de kost van dat dure flessenwater. Daarnaast verbruik je minder CO2 en heb je geen flessenafval meer. Het is dus beter voor je rug, voor je portemonnee én voor het milieu!

Wie kan het gebruiken?

Iedereen kan gebruik maken van een drinkwatersysteem. Zowel voor gezinnen, bedrijven als horeca bestaan er oplossingen op maat. Gezinnen gebruiken best een gewone kraan, terwijl bedrijven en horeca eerder nood hebben aan wat grotere toestellen en tapinstallaties.

Wat met het onderhoud?

Bij een standaard gezin van vier tot zes personen moeten de filters één keer per jaar worden vervangen. Bij kleinere gezinnen en alleenstaanden dient dit slechts om de twee jaar te gebeuren. Dit onderhoud gebeurt aan huis door een specialist, die meteen ook de leidingen zal spoelen.