Strenge Europese regels

In de voedingsindustrie worden alsmaar meer eisen gesteld rond de reinigbaarheid van elektrische kasten die zich in de zones bevinden waar voeding wordt verwerkt en verpakt. Ook elektrische kasten moeten immers voldoen aan de EHEDG richtlijnen (European Hygienic Engineering & Design Group). Dit is een Europese organisatie van machinebouwers, voedingsbedrijven, onderzoeksinstituten en normeringsinstituten die regels vastlegt met als doel de hygiëne te bevorderen tijdens de productie en verpakking van voedingsmiddelen.

Specifieke vormgeving voor de voedingsindustrie

Om de hygiëne en reinigbaarheid te verbeteren, krijgen elektrische kasten in de voedingsindustrie een schuin dak. Dankzij dit specifieke dak kan water aflopen en kunnen andere resten eenvoudig verwijderd worden. Daarnaast hebben ze qua oppervlakte een oppervlakteruwheid die kleiner is dan 0,8. Speciale dichtingen zorgen er dan weer voor dat de kast beter weerstaat aan speciale schoonmaakproducten. Deze dichtingen zijn ook voorzien van een opvallende kleur, zodat het meteen wordt opgemerkt wanneer er eventueel een stuk zou loskomen.

Noodzaak van koeling

Voorts hebben elektrische kasten vaak ook nood aan koeling. In zones waar voedsel verwerkt en verpakt wordt, moet men meestal een constante temperatuur behouden. Hiervoor kan zowel luchtkoeling als waterkoeling worden gebruikt. Waterkoeling bestaat nog niet zo lang, maar is wel zeer interessant om een uitwisseling met de omgevingslucht te vermijden.

Los van het design van de kast zelf, wordt tussen kast en muur doorgaans een ruimte vrijgehouden om de reinigbaarheid te verbeteren. Ten slotte zullen in de toekomst ook andere componenten van de elektrische kast, zoals schakelaars en knoppen, uitgebracht worden in speciale uitvoeringen die de hygiëne bevorderen.