Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant ondersteunt bedrijven al op diverse manieren op weg naar maatschappelijk en duurzaam ondernemen. Vanaf 2018 gaat ze ook samenwerken met partners die binnen hun eigen organisatie al een eind met duurzaamheid op weg zijn en hun ervaringen willen delen met andere bedrijven. De eersten in dat rijtje zijn Care en Athlon.

 

Aandacht voor menselijk kapitaal
 

Wim Loncke, CEO van Care: “Care is gespecialiseerd in schoonmaakdienstverlening en legt de nadruk op de mensen in het bedrijf. Vooral die ervaring met menselijk kapitaal willen we delen. Wij bieden jobs die aantrekkelijk zijn voor mensen die toch een zekere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. We denken na over hoe we hen een leuke job kunnen geven en hun gevoel van eigenwaarde teruggeven.”

 

"We willen ook inspireren op personeelsgebied en op het vlak van duurzaamheid. Wat zijn onze antwoorden op burn-outproblemen, de genderproblematiek of de oudere werknemers? Keuzes die een verschil maken."

“Daarnaast proberen we ons personeel mee te trekken in ons verhaal van maatschappelijk ondernemen. Werknemers gaan daarom enkele dagen aan de slag bij Nomaad, een open huis voor mensen met een verslavingsproblematiek. Ons personeel leert de bewoners de basisprincipes van schoonmaak. Ons engagement gaat dus verder dan sponsoring alleen.”

“Ook op het vlak van duurzaamheid willen we inspireren. We werken met biologisch afbreekbare producten. Om onze impact op het milieu zo klein mogelijk te houden, trainen we onze werknemers in technieken om water en product uit te sparen.”

 

Kritisch over mobiliteitsplan
 

Erwin Ollivier, Managing Director van Athlon Car Lease: “Als leasingbedrijf willen we ondernemingen doen nadenken over hun mobiliteitsaanpak. Hoe kunnen ze hun personeel motiveren om zich minder met de auto te verplaatsen? Wij bieden bijvoorbeeld in onze organisatie een pallet aan vervoersmogelijkheden aan: van elektrische wagens voor lange afstanden, openbaar vervoer, deelwagens tot fietsen. We organiseren acties om mensen die alternatieven echt uit te proberen. En we hebben ons bewust niet in een afgelegen industriezone gevestigd, zodat werknemers makkelijk naar hun werkplaats kunnen komen.”

“Daarnaast willen we ook inspireren op personeelsgebied en op het vlak van duurzaamheid. Wat zijn onze antwoorden op burn-outproblemen, de genderproblematiek of de oudere werknemers? Ons gebouw hebben we circulair ingericht door recuperatie van materialen uit ons vorige kantoor. We kozen ook bewust niet voor een nieuwbouw, maar voor een pand dat al tien jaar leegstond. Keuzes die een verschil maken.”