“Dat kan door het elektriciteitsverbruik te vergroenen, maar je kan ook veel verder gaan”, vertelt Christophe Degrez, CEO van Eneco Belgium.

Volgens Degrez begint alles met de verduurzaming van het energieverbruik. “Dat kan bijvoorbeeld door over te schakelen op onze 100% duurzame en 100% lokaal geproduceerde energie. Door onze duurzame strategie hebben we onlangs nog een grote onderscheiding gekregen van Greenpeace. Met 16/20 op de rangschikking van groene leveranciers zijn we de enige grote speler die zo hoog wordt ingeschat."

"Het feit dat we continu investeren in lokaal geproduceerde zonne- en windenergie, betekent dat we echt inzetten op duurzaamheid. Zo zijn we de grootste zonneproducent in België en bouwen we momenteel met Norther het grootste windpark op zee. We willen echter nog verder gaan door bedrijven ook echt te helpen met hun eigen duurzame energieproductie aan de hand van eigen zonnepanelen, windturbines, enz.”

“Naast de verduurzaming van het elektriciteitsgebruik kijken we hoe bedrijven beter kunnen omgaan met de mobiliteit van hun medewerkers. Zo is het bijvoorbeeld interessant om e-mobility in het eigen mobiliteitsplan te integreren. Ook gaan we na hoe bedrijven hun medewerkers mee kunnen betrekken bij hun duurzame projecten”, aldus Degrez.

 

Energieregisseur

“We trachten ieder bedrijf te benaderen met een totaaloplossing op maat. We helpen dus op het vlak van het verbruik en het opwekken van de eigen productie, maar leren hen ook efficiënter om te gaan met hun energie. Op die manier fungeren we als één partner en aanspreekpunt dat hen kan helpen en begeleiden in alle duurzame oplossingen. We zijn met andere woorden een soort van energieregisseur die alle duurzame energiestromen van het bedrijf probeert te regelen.”
 


Christophe Degrez, CEO Eneco Belgium.Natuurlijke reserves

“De gemiddelde wereldburger heeft inmiddels een voetafdruk van 1,6 keer de aarde, en als iedereen in de wereld zou leven zoals wij in West-Europa, hadden we al 3,6 aardes nodig om te voorzien in onze vraag."

"Ecosystemen krijgen niet voldoende tijd om te herstellen en er gaat meer natuur verloren dan erbij komt. Op die manier verandert ook het klimaat: we voegen meer koolstof toe aan de atmosfeer dan de natuur kan opnemen. Eneco Groep heeft de ambitie om de ketens waarin we actief zijn binnen de grenzen van onze aarde te brengen, samen met al onze partners (klanten, leveranciers en de ganse bevolking).”

 

One Planet Plan

“In nauwe samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF) hebben we een wetenschappelijk model ontwikkeld om rond vier kernthema’s concrete acties op te zetten die de CO2-uitstoot kunnen verminderen. Met dit ‘One Planet Plan’ dagen we onszelf, onze leveranciers en onze klanten uit om binnen de grenzen van onze aarde te opereren. Die grenzen zijn gedefinieerd in het klimaatakkoord van Parijs: we moeten de opwarming van de aarde lager houden dan 2°C”, legt Degrez uit.

 

Belgische projecten

“Binnen dat kader nemen we onze zakelijke klanten mee in een traject waarmee we van in het begin elk aspect van hun business helpen te verduurzamen. Zo leveren we niet enkel energie aan Volvo Car Gent, maar installeren we er ook zonnepanelen en hebben we een actie op poten gezet waarmee medewerkers via crowdlending mee kunnen investeren in duurzame Volvoprojecten. In ruil ontvangen zij een financieel rendement. Daarnaast zijn wij een van hun partners voor het installeren van elektrische laadpunten. Dat alles vormt één geheel.”

Meer en meer klanten willen de productie van duurzame energie en het verbruik ervan rechtstreeks koppelen.

“Bij Peleman Industries in Puurs installeerden we dan weer een superbatterij die pieken en dalen kan opvangen op het stroomnet. De overtollige energie die wordt opgewekt door hun twee on-site windmolens wordt erin opgeslagen, zodat we het stroomnetwerk in evenwicht kunnen houden. Andersom profiteert het bedrijf zo ook van duurzame energie wanneer de opbrengst van de windmolens te laag is."

"Meer en meer klanten willen de productie van duurzame energie en het verbruik ervan rechtstreeks koppelen. Ze willen bijvoorbeeld energie opwekken door het plaatsen van windturbines of het installeren van zonnepanelen bij hen op de site. Door levering achter de meter sparen zij ook netkosten en taksen uit. Sommige klanten gaan zelfs nog verder en willen bijvoorbeeld rechtstreeks koppelen met een groot windpark.”

 

Nederlandse ervaringen

“Eneco is een pionier op het vlak van duurzame energie. We hebben hier echt een doorbraak mee kunnen realiseren op de markt. Maar we zijn ook een pionier in het helpen van onze klanten in hun verduurzamingsproces. In België zetten we op dat vlak nog maar onze eerste stappen, terwijl we in Nederland al langer bewijzen wat we op die manier kunnen realiseren. We werken daar samen met onder meer Royal Schiphol Group, Google, Fujifilm, NS en PostNL”, besluit Degrez.