Glenn De Pauw, specialist in duurzame energietechnieken bij installatiebedrijf Planet-eco, legt ons uit waarom.

Hot item : het E-peil van uw nieuwe woning

“Hoe lager het e-peil, hoe energiezuiniger uw woning.  Er zijn 2 mogelijkheden om het e-peil te verlagen. Allereerst is er de bouwschil . Dit betekent dat uw woning zo goed mogelijk wordt ingepakt en dus zeer goed geïsoleerd wordt. Dit alleen volstaat niet meer:  de keuze voor een duurzame energietechniek is doorslaggevend geworden om  een bepaald e-peil te halen.

Een gunstig e-peil heeft verschillende voordelen: niet alleen is uw jaarlijkse kost van verwarming zeer laag, maar ook kan u genieten van een  voordeel op de onroerende voorheffing. Via die weg tracht de overheid de nieuwbouwers te stimuleren om in te zetten op duurzame energietechnieken”, opent De Pauw.

 “Een voorbeeld van zo’n duurzame energietechniek is o.a. een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Een kwalitatieve warmtepomp verbruikt zeer weinig stroom. De zonnepanelen wekken de stroom op die de warmtepomp verbruikt.  Tot vorig jaar  waren een gascondensatieketel en enkele zonnepanelen al voldoende. Nu is er meer nodig.  Het e-peil verstrengt immers in het kader van de 2020-doelstellingen. Men zal tegen dan verplicht een ‘e-peil 30’ moeten halen.”

Bestaande woning: energiebezuiniging is kosten besparen

“Bij renovatie moet je rekening houden met de bestaande situatie. Toen het pand destijds werd gebouwd, was de energiekost veel lager dan nu, en werd dus ook niet grondig nagedacht over de jaarlijkse kost voor verwarming en sanitair warm water.  De energietechnieken van weleer voldoen niet meer aan de huidige normen. Elektrische verwarming bijvoorbeeld is vandaag uit den boze.

De afgelopen jaren zijn isolatie en dubbele beglazing vanzelfsprekend geworden.  Energiezuinige technieken zoals zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen zijn  ook bij eigenaars van bestaande woningen bekend.

Tot vandaag hebben het merendeel van bestaande woningen een onnodige hoge energiefactuur. Verwarmingsketels ouder dan 12 jaar energieverslindend. Elektrische boilers en verwarming, verbruiken peperdure elektriciteit.. . 

Investeren in betere energietechnieken betekent een drastische vermindering van de energiekosten, terwijl er op comfort niet wordt ingeboet.  Besparingen tot 35% zijn makkelijk haalbaar, waardoor je op enkele jaren je investering hebt terugverdiend.

We merken dat dit bewustzijn van een zuinige energietechniek snel groeit . Veel mensen willen nog snel genieten van de 50% subsidie op de zonneboiler, maar ook de gascondensatieketel en de warmtepomp wordt geregeld als oplossing gekozen. Met onze gratis gespreide betaling, komen we hieraan tegemoet en we zien deze aanvragen ook stijgen.