Meten is meer dan weten, zeker als het om energiestromen gaat. Om het energieverbruik in haar winkels in kaart te brengen, maakt modeketen JBC gebruik van een online platform voor onder meer energiebeheer, thermostaatregeling en lichtsturing. Zo krijgt het bedrijf niet enkel een duidelijk inzicht in de verbruikte energie, maar kan het ook snel ingrijpen bij overmatig verbruik.

Draadloos en op afstand

“Het was voor ons moeilijk om een overzicht te krijgen op het verbruik met de traditionele maandelijkse of jaarlijkse facturen van de energieleverancier”, zegt Jan Beyens, facility manager bij JBC. “Dankzij het online platform is het nu mogelijk om zelf draadloos en op afstand het verbruik van gas, elektriciteit en water te meten en te beheren.”
 

“Behalve de mogelijkheid om realtime info te hebben en kosten te besparen, is dit dit systeem een meerwaarde voor het bestaand vastgoed”

Hiervoor heeft JBC in elke winkel enkel een aangepaste internetaansluiting nodig zodat de meetgegevens van de winkel elk kwartier verstuurd worden naar het e-platform van de aanbieder. Deze kan in
realtime de verbruiken aflezen en onmiddellijk zien of er ergens buitensporig verbruik is. Bovendien kan JBC bepaalde grenswaarden instellen. Bij overschrijding van die grenswaarden wordt het per e-mail of sms verwittigd door de aanbieder.

Visie op ethisch ondernemen

“Zonder zware ingrepen hebben we de meetinfrastructuur aangebracht in enkele pilootwinkels’, vertelt Beyens. “Doel is om het platform ook in de andere JBC winkels uit te rollen en de info te gebruiken voor de configuratie van nieuwe winkels. Deze oplossing past perfect in onze visie op ethisch ondernemen waarin respect voor mens en milieu en een minimale voetafdruk centraal staan.”

Meerwaarde voor vastgoed

“Behalve de mogelijkheid om realtime info te hebben en kosten te besparen, is dit innovatief beheersinstrument een meerwaarde voor het bestaand vastgoed. Overigens is deze energiemanagement technologie een interessante investering. De terugverdientijd bedraagt slechts twee tot drie jaar”, besluit Beyens.