Slim omspringen met energie vormt voor veel bedrijven een topprioriteit. Omdat het beter is voor het milieu. Maar vooral omdat het heel wat kosten uitspaart. Begin september startte Miguel met de gloednieuwe opleiding Energiemanagement. Daarmee wordt hij binnenkort de persoon bij uitstek om bedrijven te adviseren over hun energieverbruik.

Bewuster beleid

Miguel: “Ik koos heel bewust voor de opleiding Energiemanagement. Na mijn middelbare studies elektrische technieken wilde ik doorstromen in die richting. Toen ik hoorde over de driejarige opleiding Energiemanagement, moest ik geen twee keer nadenken. Tegenwoordig heeft de industrie echt oog voor een duurzamer en economisch rendabeler energiebeleid. Er is dus heel veel vraag naar specifiek opgeleiden die hen daarin kunnen bijstaan. Natuurlijk doe ik het ook vanuit een ideologisch standpunt. Hoe energiebewuster de mens wordt, hoe minder vervuiling. En dat willen we toch allemaal?”

Interessante vakken

“Tot nu toe kreeg ik vakken die ik al kende uit mijn vorige studies, zoals ‘Warmteleer’ en ‘Elektriciteit’. De eerste weken vielen dus goed mee. Maar in de tweede module staan er bijvoorbeeld ‘Labo elektriciteit’, ‘Technisch Engels’ en ‘Excel en Statistiek’ op het programma. Daarvan heb ik nog niet veel kaas gegeten, maar het boeit me nu al. Wat ik vooral leuk vind: de klemtoon ligt op de praktijk. Wat je uit de cursus leert, wordt zo veel tastbaarder.”

Uitdaging

“Ik heb nog geen concreet toekomstbeeld. Na mijn studies hoop ik als zelfstandige aan de slag te gaan en op vraag van bedrijven advies verlenen. Eerst het energieverbruik meten en de bestaande stromen in kaart brengen. En dan nadenken hoe je nieuwe toepassingen implementeert of hoe je de bestaande processen optimaliseert. Dat lijkt me een enorme uitdaging.”