Maar liefst 12.228 euro winst per jaar per individu dat aan het werk wordt gezet. Daarvan gaat een groot deel naar de overheid en de werknemer. De opbrengst uit de activiteiten wordt rechtstreeks opnieuw geïnvesteerd in meer tewerkstelling.

 

Wat betekent dat cijfer?
 

“Het terugverdieneffect manifesteert zich in de hele maatschappij. De kost van een werkloosheidsvergoeding valt weg, medewerkers genieten van een hoger inkomen, dragen bij aan de belastingen en kunnen zelf weer investeren in onze economie. Door de sociale contacten, de structuur en de begeleiding krijgen medewerkers weer grip op hun leven.”

 

Hoe kan je duurzaam innoveren?
 

“Werken aan verandering doen wij op vlak van het werk zelf. De werkzoekenden krijgen een job op maat en individuele begeleiding in een veilige werkomgeving, zo kunnen ze hun talent optimaal inzetten. Daarnaast staat hergebruiken centraal en profileert een sociale onderneming zich steeds meer als leverancier van alles wat biologisch of lokaal is. De Kringwinkels voorkomen bijvoorbeeld niet alleen verspilling van goederen, maar ook verspilling van menselijk potentieel. Ook het inzetten van vluchtelingen hoort bij innovatief ondernemerschap: iedereen aan boord nemen en houden. ”

 

Waarom zijn werkvloerbegeleiders zo belangrijk?
 

“Het zijn mensen met sociaal én technisch talent. We noemen die begeleiders liever mirakelmakers: ze begeleiden werknemers met een moeilijke psychologische, juridische of financiële achtergrond. Investeren in hun opleiding is essentieel: zij bouwen iets constructiefs op in het spanningsveld tussen economische verwachtingen en de soms moeilijke, sociale realiteit."