Portland, Verenigde Staten

De Amerikaanse stad Portland ligt aan de oevers van de Willamette rivier en telt meer dan 600.000 inwoners. Portland belichaamt de duurzaamheidscultuur beter dan om het even welke Amerikaanse stad. Van milieuvriendelijk transport tot duurzame landbouw, Portland heeft het allemaal.

De stad hanteert een actieplan om de CO2-uitstoot te verminderen en duurzaam te bouwen. De helft van haar energie haalt Portland uit hernieuwbare bronnen. Daarnaast beschikt Portland over een uitgebreid bus- en tramnet. Met meer dan 400 kilometer aan wandel- en fietspaden en 288 parken kent de stad heel wat groene ruimten waarvan de inwoners volop kunnen genieten. Portland telt bovendien twaalf landbouwmarkten waar bewoners lokale producten kunnen kopen waardoor er minder aangevoerd moet worden.

Recyclageprogramma

Portland voert ook een uitgebreid recyclageprogramma. Van compostbakken in restaurants tot recyclagevaten op straat, overal wordt gerecycleerd. De bewoners zijn erg milieubewust en recycleren meer dan 60 procent van hun huishoudelijk afval. Verder was Portland een van de eerste steden die een verbod op plastic zakjes invoerde.

Portlands nieuwste project is de Tilikum Crossing, ook wel Bridge of the People genoemd. Het gaat om een nieuwe brug over de Willamette die enkel toegankelijk is voor fietsers, trams, bussen en voetgangers. De brug opent in september 2015.

Sydney, Australië

Hoewel Sydney met meer dan 4 miljoen inwoners de meest dichtbevolkte stad van Australië is, wordt ze gezien als een van de meest groene steden. De stad legt de nadruk op duurzaam leven en telt al heel wat groene initiatieven. Zo zijn er meer dan 100 regentuinen aangelegd. Deze regentuinen filteren het regenwater waardoor de waterwegen minder vervuild zijn.

De stad telt ook het grootste zonnedakproject in Australië met zonnepanelen op meer dan 30 stadsgebouwen. Een ander milieuvriendelijk initiatief van de stad is Earth Hour, een uur waarop verschillende gebouwen en bewoners de lichten doven. Verder heeft Sydney ook het Green Villages programma. Binnen het programma worden heel wat workshops voor bewoners georganiseerd om groen wonen te stimuleren.

Integratie van natuur

Sydney is bovendien de eerste stad in Australië die energie-efficiënte LED-straatverlichting gebruikt om op die manier de CO2-uitstoot met bijna de helft te verminderen. Ook hecht de stad veel belang aan de aanleg van fietspaden en initiatieven om het carpoolen te bevorderen.

Daarnaast telt de stad momenteel 83 groene daken en muren. De ecologische voordelen zijn een betere luchtkwaliteit, minder energieverbruik en proper regenwater. De integratie van natuur in dichtbevolkte steden is dan ook belangrijk voor de ontwikkeling van duurzame steden.

Oslo, Europa

Oslo, de stad van hellende heuvels, adembenemende fjorden en tevens ook de hoofdstad van Noorwegen, weet haar natuurlijke rijkdommen goed te gebruiken. De stad zet zich in om haar natuurgebieden te beschermen. Maar liefst twee derde van de omgeving rond Oslo is beschermd natuurgebied. De Noorse hoofdstad is bovendien de stad met de laagste CO2-uitstoot van alle Europese grootsteden. Dit heeft Oslo te danken aan talrijke groene initiatieven. Het verwarmingssysteem en de bussen in de stad gebruiken bijvoorbeeld biologische brandstoffen en de intensiteit van de straatverlichting kan zich aanpassen aan de verkeerssituatie en het weer.

CO2-neutraal

Oslo wil ook de CO2-uitstoot tegen 2030 met 50 procent verminderen. Dit initiatief maakt deel uit van een groter plan van Noorwegen om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. De stad beschikt bovendien over een uitgebreid transportnetwerk van trams, metro’s en bussen. Omdat Oslo omgeven wordt door water is het ook niet verrassend dat het spoorwegnet van de stad draait op waterkracht. Daarnaast zijn er meer dan 5.000 elektrische wagens en 700 laadstations over de hele stad.

De stad hecht bovendien veel aandacht aan stadslandbouw. Zo heeft Oslo een gemeenschapstuin van 25 hectare, Overland Community Garden, waar meer dan 300 mede-eigenaars hun producten kunnen kweken.

Singapore, Azië

Met meer dan vijf miljoen inwoners is Singapore een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld. Singapore, ook wel City in a Garden genoemd, heeft een voorliefde voor groene ruimte. Heel wat andere Aziatische landen zoals China zien Singapore dan ook als hét model van duurzame ontwikkeling.

Singapore gebruikt een actieplan met een aantal groene doelstellingen die tegen 2030 bereikt moeten worden. Zo moet de stad een recyclagepercentage halen van 70 procent, moet de CO2-uitstoot met 35 procent dalen en moeten gebouwen milieuvriendelijker worden. Daarnaast heeft de stad een watersysteem, NEWater, dat afvalwater opvangt en omzet in drinkbaar water. Dit watersysteem voorziet momenteel in 30 procent van de totale waterbehoefte van de stad. Tegen 2060 moet dat 50 procent zijn. 

Het behoud van natuurlandschappen is eveneens belangrijk voor de stad. Ongeveer 10 procent van de natuurgebieden en -reservaten zijn er beschermd. En net zoals in Sydney duiken in Singapore ook groene daken en muren op die de luchtkwaliteit verbeteren en de energiekosten verlagen. Daarnaast zijn er elektrische personenwagens en bussen die meer dan 30 procent minder brandstof verbruiken. Ook aan laadstations voor elektrische voertuigen heeft de stad geen tekort.