Zo’n 475.000 fietsen werden afgelopen jaar verkocht in België. Om maar een vergelijking te maken: er gingen datzelfde jaar 539.520 wagens over de “toonbank”. Steeds meer Belgen zien dus het nut in van een fiets. Toegegeven, het niveau van onze fietsende noorderburen halen we voorlopig nog niet, maar we zijn toch al aardig op weg.

Waarom?

Enkele voordelen van fietsen op een rijtje:

  • Gezond

Fietsen verkleint de kans op overgewicht en een te hoge cholesterol, en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Je krijgt een betere longcapaciteit én weerstand, en bovendien worden je gewrichten door te fietsen niet belast. Maar ook voor je mentale gezondheid is fietsen goed.

  • Duurzaam

Je fiets rijdt op spierkracht, niet op brandstof. Je draagt dus bij aan een verminderde CO2-uitstoot en een beter milieu.

  • Geldbesparend

Uiteraard is een fiets een pak minder duur dan een auto, maar ook in onderhoud scheelt het een pak voor je portemonnee. Bovendien betaal je je niet meer blauw aan benzine.

  • Tijdbesparend

Geloof het of niet, soms ben je sneller op je locatie met de fiets. Je hebt geen last van files, moet geen uren rondrijden om een parkeerplaats te vinden en moet niet de hele stad omrijden om het autoluwe centrum te vermijden.

Soorten

Wat voor soort fiets past nu het best bij jou?

  • Klassieke damesfiets

Ben je vooral op zoek naar een comfortabele, gemakkelijke fiets voor korte ritjes? Dan is de klassieke damesfiets misschien wel wat voor jou. Ze zijn tijdloos, stevig en in allerlei maten en kleuren te vinden.

  • Sportieve mountainbike

Hou je ervan snel te fietsen en door te bossen te crossen? Dan vind je misschien meer je gading in de mountainbike-afdeling. Je herkent de MTB’s aan hun dikke banden, veringen en rechte sturen. Ideaal om offroad mee te gaan!

  • Plooifiets

De plooifiets, of vouwfiets, is een een inklapbare fiets. Compact en handig, en bestaat in allerlei kleuren en formaten. Ben je op zoek naar een plooifiets, let er dan op dat hij niet te zwaar is zodat je hem gemakkelijk met je mee kan nemen. Een goede plooifiets is bovendien comfortabel,  klein genoeg om in de koffer van je auto te passen, en makkelijk verplaatsbaar wanneer opgeplooid.

  • E-bike

E-bikes komen vandaag in 2 versies. Zo kan je eentje kopen met een maximumsnelheid van 25 km/h, of een high speed van 45 km/h. Het allergrootste voordeel van e-bikes is het gemak; je kunt er grote afstanden mee afleggen zonder fysiek moe te worden. Een kwalitatieve e-bike herken je aan zijn stevige wielen en kader, en heeft een vervangbare batterij en goede remmen en verlichting.

  • Bakfiets

De bakfiets wordt steeds vaker gespot in het straatbeeld. In de grote laadbak vooraan op de fiets kan je niet alleen je boodschappen, maar ook je kleine kinderen makkelijk kwijt.

Voor iedereen

Of je nu een damesfiets wilt voor je wekelijkse rondje naar de bakker, of je wilt een gemakkelijke plooifiets of snelle e-bike om dagelijks van en naar je werk te fietsen, ieder vindt in een fietsenwinkel wel wat wils.