Dit avontuur brengt hem in negen maanden rondom de wereld, goed voor een reis van meer dan 70.000 kilometers.

Wat maakt de Volvo Ocean Race zo extreem?

Het is de ultieme uitdagingen binnen het zeilen. Mens en boot worden hier voortdurend tot in het extreme op de proef gesteld. We proberen altijd de volle 100% uit onze boot te halen, zelfs bij storm en s’ nachts. Soms heb ik het gevoel dat we over de grens van het extreme gaan. Het is mijn eerste deelname aan deze race, dus mijn grens is in zekere zin nog onbepaald. Ik verleg ze tijdens deze race van dag tot dag.

Hoe ben je terecht gekomen bij Team Brunel?

De selectie gebeurde op basis van heel wat op maat opgestelde testen, zoals case studies, psychologische testen, fysieke testen en het geven van een elevator pitch. Een week nadien kreeg ik te horen dat ik samen met vier andere kandidaten was geselecteerd om vijf maanden te gaan proefvaren in Lanzarote. In juni heb ik uiteindelijk het verlossende nieuws gekregen dat ik was uitgekozen.

Wat is jouw persoonlijke doel tijdens deze race?

Wat ik enorm interessant vind, is dat ik mijn persoonlijkheid op verschillende vlakken kan ontwikkelen en mezelf beter leer kennen. We leven met een team van negen personen gedurende lange tijd op een heel kleine oppervlakte, zonder enige vorm van luxe, met weinig slaap en veel druk. Je komt jezelf dus meerdere malen tegen en leert om kritiek om te zetten in iets positiefs.

Wat waren voor jou de moeilijkste momenten tot dusver?

Bij de derde etappe kwamen we pas vijfde aan en dat was een mentale opdoffer. In de vorige etappes zaten we immers steeds dicht bij de leiders. Als je gedurende meer dan 20 dagen merkt dat je als team slabakt, dan moet je sterk kunnen blijven in je hoofd. Fysiek was de eerste etappe dan weer de zwaarste. Wanneer je plots in de zwaarste oceaanrace ter wereld terechtkomt, dan is dat vanzelfsprekend enorm uitputtend. We werken dag en nacht in shifts van vier uur. Zelfs als je niet van wacht bent kan je nooit echt rusten.

Wat was daarentegen het mooiste moment van je deelname?

Het mooiste moment was ongetwijfeld onze winst van de etappe tussen Kaapstad en Abu Dhabi. Pas in de laatste rechte lijn slaagden we erin om onze tegenstanders in te halen. Maar ook midden op zee beleef je de meest unieke momenten. We komen bv. walvissen tegen en zien ’s nachts vallende sterren en kometen. Het zijn dus evenzeer de kleine dingen en het besef van de pracht van de natuur die dit een onvergetelijke ervaring maken.

Tijdens de race zijn jullie erg afhankelijk van die natuur en ook de grillen ervan. Wat leer je daaruit?

Aanvankelijk zou ik gezegd hebben dat we tegen de natuurelementen zeilden. Nu heb ik geleerd dat we met de natuurelementen moeten meezeilen. Mijn respect voor de natuur is enorm gegroeid. We zijn uiteindelijk maar een nietige stip in het midden van een gigantische oceaan en zijn volledig afhankelijk van de natuur.