1. Voldoende groot reservoir

Ieder gebouw moet volgens de wet over een regenwaterreservoir beschikken. Dat gebufferde water kan je vervolgens hergebruiken voor tappunten die geen drinkwaterkwaliteit vereisen, zoals bv. het toilet, de wasmachine of een tuinkraan. Op die manier kan je regenwaterpieken opvangen, verbruik je minder kostbaar drinkwater én bespaar je op je waterfactuur.

Zo zijn toiletten in een woning goed voor meer dan 50 % van het totale waterverbruik. Als je weet dat één toiletspoeling al snel 6 à 9 liter verbruikt, spreekt het dus voor zich dat iedere woning met een voldoende groot regenwaterreservoir op jaarbasis heel wat kan besparen.

2. Waterpomp met een goede capaciteit

Je waterpomp moet in staat zijn om het regenwater te verpompen van het reservoir naar de plekken waar het nodig is. Dat vraagt om een pomp met een goede capaciteit.

3. Kwaliteit van de pomp

Je investeert best in een kwalitatieve pomp die niet-corroderende materialen bevat. Ze zal dan een langere levensduur hebben en zo kostenefficiënter zijn dan een goedkope pomp.

4. Op een gekeurde manier overschakelen op drinkwater

Bij leegstand van het regenwaterreservoir (bv. lange droge periodes) moet je op een gekeurde manier kunnen overgeschakeld op drinkwater. Je hebt immers het hele jaar door je toiletten en wasmachine nodig.

5. Energiezuinigheid van de pomp

Drinkwater komt in haast ieder gebouw op druk binnen. Regenwater is daarentegen stilstaand water dat continu op druk moet worden gebracht door de pomp. De duurzame en financiële winst die je boekt door regenwater te hergebruiken kan dus al snel teniet worden gedaan met een energieverslindende pomp. Je investeert dus best in een energiezuinige pomp, zoals bv. een pomp die gebruik maakt van permanent magneet motor technologie. Daarmee kan je 50 % of meer besparen op je energiefactuur.

6. Laag geluidsniveau

Ten slotte ga je best ook voor een pomp met een laag geluidsniveau (<50dBa), zeker wanneer je kiest voor een pomp die in de woning moet worden geplaatst.