“Indien hier niets aan wordt gedaan, zullen we op termijn heel wat visbestanden verliezen. Wanneer er echter verstandig mee wordt omgegaan, kunnen visbestanden nochtans een perfect hernieuwbare en duurzame hulpbron zijn”, zo zegt Hans Nieuwenhuis van MSC Benelux. “Enorm veel mensen zijn afhankelijk van vis: vissers, aanleverende bedrijven, verwerking, handel, enz. Voor meer dan een miljard mensen is het zelfs de belangrijkste bron van eiwitten die men zich kan veroorloven. Rapporten van de Wereldbank en de VN Voedsel organisatie FAO hebben het bovendien over de zogenaamde ‘sunken billions’. Uit deze rapporten blijkt dat we jaarlijks zo’n vijftig miljard dollar verliezen door niet duurzaam te vissen. De productiviteit zou dus veel hoger kunnen zijn.”

 

We verliezen jaarlijks zo’n vijftig miljard dollar door niet duurzaam te vissen.

 

Rol van MSC-certificatie

Nieuwenhuis: “Naast de overheden en andere instanties die duurzame visserij effectief kunnen afdwingen, willen wij consumenten duidelijk maken dat ze door bewust te kiezen voor vis met het MSC-keurmerk zeker kunnen zijn dat deze vis uit een duurzame visserij komt. Het keurmerk wordt alleen verstrekt door onafhankelijke instanties.”

“Daarnaast staat het keurmerk ook voor een gesloten en volledig traceerbare keten tussen visserij en product. Het MSC-ecolabel dient daarbij als communicatiemiddel naar de consument toe. We koppelen duurzame visserij wereldwijd zo aan een markt waarin duurzaamheid, ook in België, meer en meer de standaard wordt”, aldus Nieuwenhuis.

“Door consumenten hier bewust van te maken, zullen zij - en vervolgens de retailers - steeds meer vragen naar deze vis. Zo zorgen we voor een sterke prikkel voor de visserijen om te verduurzamen. We zijn blij dat we zo intussen alle grote retailers in België hebben kunnen overtuigen om voor MSC-gecertificeerde vis te gaan. De impact hiervan reikt veel verder dan de Noordzee, omdat de Belg veel geïmporteerde vis eet.”

 

Nog veel potentieel

Nieuwenhuis: “Momenteel is twaalf procent van de mondiale visvangst uit de zee MSC gecertificeerd*. Daarnaast is twee procent bezig met het behalen van dit certificaat. Het gaat echter niet zozeer over de kilo’s vis die duurzaam worden gevangen, maar wel over de impact die we uiteindelijk kunnen hebben op de mondiale visserij. Die impact gaat veel verder dan enkel een percentage. We hebben dus al heel wat gerealiseerd, maar er is nog veel potentieel, ook in België.”

 

* De resultaten in het MSC Global Impact Report 2017