Uitleg door Debbie Schaessens en Erik De Winter van BWT (Best Water Technology).

 

Regenwaterrecuperatie: een forse besparing voor elk huishouden
 

Erik: “Vlaanderen is altijd een pionier geweest op het vlak van regenwaterrecuperatie. We waren zelfs de eersten ter wereld om dit bij wet te verplichten. Vele landen komen bij ons informeren hoe wij dit aanpakken.”

Debbie: “Het zou zonde zijn om regenwater op te vangen, maar er verder niets mee te doen. Er zijn immers heel wat mogelijkheden om regenwater te gebruiken, bv. voor de wasmachine, de wagen schoon te maken en vooral voor de toiletten. Een drietrapsfilter met o.a. actieve kool helpt in dat kader om geur en kleur uit regenwater te verwijderen.”

 

Behoud het rendement van je cv-installatie
 

Debbie: “De meeste regio’s in Vlaanderen hebben een hoge kalkgraad (hardheid) in het leidingwater. Wanneer het circuit van een nieuwe cv-installatie dus met onbehandeld stadswater wordt gevuld, dan zet er na enkele dagen een kalklaag af die de gehele levensduur van de installatie rendementsverlies zal geven.”

“Wanneer je het circuit daarentegen vult met water waar minder mineralen inzitten, dan heb je een lager risico op afzettingen en energieverlies. En dan krijg je geen problemen zoals hogere stookkosten, kloppende geluiden of micro-perforaties in de verwarmingsleidingen.”

Erik: “Iedere millimeter kalk die zich afzet in de leiding van een cv-installatie zorgt voor 10% rendementsverlies. De grootste prioriteit is daarom om de kalk uit het water te krijgen, maar er moeten eigenlijk best zoveel mogelijk zouten uit worden weg gefilterd.”

 

Flessenwater is uit den boze
 

Debbie: “Flessenwater is allesbehalve milieuvriendelijk. BWT biedt twee alternatieven om kraanwater te filteren: de waterkan en de filter onder het aanrecht. Beide oplossingen halen chloor, vuildeeltjes en metalen uit het leidingwater, en voegen daarna magnesium toe. Magnesium is een smaakdrager die bv. de smaak van koffie of thee kan versterken. Daarbovenop is het ook nog eens goed voor onze gezondheid, want veel volwassenen hebben een magnesiumtekort. Anderzijds maken deze filters het water zachter, waardoor er geen kalkafzetting komt in de koffiemachine.”

Erik: “We dringen zo tegelijk het plastic afval terug én consumenten moeten niet meer naar de supermarkt voor flessenwater. Er bestaat ten slotte ook een interessant alternatief voor de waterontharder, maar dan zonder zout: een elektrofysisch antikalksysteem dat magnesium toevoegt aan leidingwater en verhindert dat kalk kan neerslaan (kalkneutralisator).”