Zeeschildpadden en haaien worden ernstig bedreigd door menselijke activiteiten. Maar wat kan jij ertegen doen?

Zeeschildpadden: laat geen plastic afval achter

Milieuvervuiling zorgt wereldwijd voor grote problemen, ook in de zeeën. Zo is er ‘plastic soep’; plastic afval dat niet volledig afbreekt en in zee door de verschillende stromingen gegroepeerd raakt in megavuilnisbelten. Het plastic breekt wel af, maar in kleine plastic partikeltjes die vissen en vogels inslikken, waarna ze sterven met een maag vol plastic.

Bij zeeschildpadden zien we vaak dat ze plastic verpakkingen of afval rond hun flippers krijgen als klein dier. Wanneer ze groeien, groeit het plastic niet mee, waardoor flippers afgekneld en vanzelf afgesneden worden.

Haaien: eet of gebruik geen ‘haaienproducten’

Haaien zijn levensnoodzakelijk en kunnen niet worden gemist in de zee. Ze houden immers het natuurlijk evenwicht van (koraal)riffen op peil door parasieten en oude, zieke en zwakke dieren eruit te wieden. Haaien staan trouwens bovenaan de voedselketen en zorgen ervoor dat er nooit teveel van hun prooien komen.

Desondanks worden jaarlijks niet minder dan 100 miljoen haaien uit zee opgevist. Dat zijn er 3 per seconde en bijna 2 miljoen per week. De meeste haaien worden gevangen voor haaienvlees of voor hun vinnen die verwerkt worden in haaienvinnensoep. Verder wordt haaienkraakbeen gebruikt voor sommige medicatie en zit er haaienleverolie verwerkt in bepaalde cosmeticaproducten. Maar er vallen ook veel slachtoffers als bijvangst in de langelijnvisserij.

Aquatopia draagt zijn steentje bij

Aquatopia, hét aquarium van Antwerpen, gaf twee zeeschildpadden een nieuwe thuis nadat ze hun onderkaak waren kwijtgeraaktdoor geloosde visnetten en niet meer konden overleven in de vrije natuur. Proper water is ook een levensnoodzakelijk voor vissen en waterdieren!