De plasticsoep

Wereldwijd produceren we meer dan 300 miljoen ton plastic, waarvan een groot deel in onze wateren belandt. Tegen 2020 schatten we dat de plastic afvalberg in de oceanen zal opgelopen zijn tot 7,25 miljoen ton, oftewel 1000 drijvende Eiffeltorens in onze oceaan! Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat er niks aan het plastic in de zee gedaan kon worden. Maar Boyan Slat kwam op jonge leeftijd echter op het idee om de passieve werking van de stromen in de oceaan te benutten om de plastic afvalberg te verkleinen.

The Ocean Cleanup

Twee barrières van vijftig kilometer lang moeten het drijvende plastic opvangen. Het zijn twee lange armen, die in een V-vorm in de zee gelegd worden en waardoor de stroming van het water het afval vanzelf naar de installatie voert. Het plastic wordt de armen binnen gedreven en bij elkaar verzameld. The Ocean Cleanup wil vanaf 2020 in tien jaar tijd ongeveer 45 procent van het plastic rondom het gebied tussen Hawaï en Californië opvissen.

Financiële steun

The Ocean Cleanup is een non-profitorganisatie en voor haar werkzaamheden dus in grote mate afhankelijk van donaties en vrijwilligers. Boyan Slat wist middels een crowdfundingsactie in september 2014 $2 miljoen op te halen. Voor volgende fases in de ontwikkeling is verdere financiële steun natuurlijk onontbeerlijk. Uiteindelijk zal het duurder zijn om het afval in de zee te houden dan het eruit te laten. De hoge kosten zitten in schade aan schepen, negatieve effecten op de visserij of toerisme en de kosten voor het schoonmaken van stranden. Bovendien kan hetzelfde stuk plastic meerdere keren schade aanrichten, maar hoeft het opruimen van dat stuk plastic maar één keer gedaan te worden. The Ocean Cleanup krijgt ook steun vanuit het bedrijfsleven, zoals de Nederlandse baggeraar Koninklijke Boskalis, dat The Ocean Cleanup hielp bij de installatie van het eerste prototype. Op termijn hoopt The Ocean Cleanup het bedrijf ook winstgevend te maken, bijvoorbeeld door het opgehaalde plastic te kunnen recycleren.


© Erwin Zwart/The Ocean Cleanup