Duurzaam stukadoren

In de jaren ’80 werd kalkzandsteen veel gebruikt voor het bouwen van huizen en kantoorpanden. De stenen kunt u het beste omschrijven als hard en poreus. Doordat het poreus is, is het verstandig de muren te reinigen en te impregneren. Het impregneren draagt in positieve zin bij aan een goede woningisolatie.

Hoe gaat men te werk?

Het werkt vrij simpel. Op de muur wordt een impregneermiddel aangebracht. Deze bestaan er in de vorm van een crème of een vloeistof. De impregneermiddelen hebben als eigenschappen dat ze water, lucht en vuil afstoten.

Alvorens de crème of vloeistof aangebracht wordt, is het verstandig om de muur goed te reinigen. Dit kunt u het beste doen met een zogenaamde stoomcleaner. Op basis van heet water en een hoge druk kan het vuil dan verwijderd worden, lees verder over stukadoor en de kosten van stucwerk.

Als dit klusje eenmaal geklaard is, kan men beginnen met het impregneren. Dit zou u zelf kunnen doen of gewoon uitbesteden. In het eerste geval raden we u aan u goed te verdiepen in de materie alvorens u aan de slag gaat. Tijdens het impregneren wordt het middel op de muur aangebracht, waardoor het de poriën als het ware afsluit. Op deze manier voorkomt u problemen met vocht en vuil.

Wat is het voordeel van impregneren?

Het grote voordeel is dat het een bijdrage levert aan een betere huisisolatie. Het houdt ongewenst vocht buiten de deur, waardoor u verwarming minder hard hoeft te werken om het huis warm te houden. En dat is niet het enige. Ook voorkomt het schimmels en gaat de brandveiligheid er flink op vooruit. Het impregneermiddel vliegt namelijk minder snel in brand. Een ander voordeel is dat het de luchtvochtigheid verbetert in huis. Dit zorgt voor een meer gezonde leefomgeving.