Duurzame dakbedekking

De kosten voor een bitumen dak lopen erg uiteen. Dit komt doordat er enorm veel verschillende manieren zijn om bituum op een dak aan te brengen. Verder zijn er nog vele soorten materialen die gebruikt kunnen worden op zo een dak. De uiteindelijke kosten die een dakdekker berekent voor een bitumen dak bestaan uit drie dingen. Het materiaal wat u wilt gebruiken om het dak mee te bedekken, het aantal vierkante meters en het uurtarief van de dakdekker.

Die liggen zo tussen de €30 euro en €50 euro per uur. Wanneer u een offerte laat opstellen door een dakdekker dan zal deze u dus eerst advies geven voor het materiaal wat u het beste kunt gebruiken, daarna gaat hij naar het oppervlak van het dak kijken wat bedekt moet worden met bitumen dakbedekking. Op basis daarvan zal hij dan een schatting maken van het aantal uren wat hij kwijt zal zijn en vervolgens u een projectprijs geven.

Hoe kunt u besparen?

Er zijn vele verschillende materialen en manieren van aanbrengen met elk zijn voor- en nadelen. Hier zitten nogal wat prijsverschillen in en daar kunt u dus op besparen. Ook kunt u natuurlijk geld besparen op de kosten die de dakdekker voor zijn arbeid rekent. Het is daarom raadzaam om bij meerdere dakdekkers een offerte aan te vragen voor het bedekken van uw dak met bitumen. Na het ontvangen van de offertes kunt u natuurlijk ook nog onderhandelen over de prijs. Op deze manier zult u aanzienlijk kunnen besparen op de kosten. 

Onderhoud

Een voordeel van een bitumen dak is dat deze zeer duurzaam is en van een lang leven geniet. Een bitumen dak heeft dan ook weinig onderhoud nodig. Toch moet u wel degelijk een aantal dingen in de gaten houden om het leven van dit type dak des te langer te maken en reparaties en lekkages te voorkomen. Doet u deze kleine onderhoudswerkzaamheden dan zal uw bitumen dak een lang leven zonder onverwachte lekkages beschonken zijn. De beste tijd om onderhoud aan uw dak te plegen is net voordat de herfst begint en het nog droog is buiten.

Waar moet u zorg voor dragen?

Net voordat het gure herfstweer begint is een mooi moment om een grondige onderhoudsbeurt aan uw bitumen dak te geven. Begin eerst met het schoonmaken van het dak door met een borstel al het mos, bladeren en ander vuil van het dak te schrobben. U kunt hier eventueel ook een hogedrukreiniger voor gebruiken. Moeilijk te verwijderen vuil kan ook gerust met een schoonmaak- of weekmiddel worden behandeld. Een groot voordeel van bitumen is namelijk dat dit materiaal goed tegen chemische producten bestemd is.

Als er blaasjes in de laag bitumen zitten dan moeten deze gerepareerd worden anders kunnen hier scheuren door ontstaan. Het repareren van blaasjes in een bitumen dak is vrij gemakkelijk door hier een snede in aan te brengen en vervolgens de bitumen weer te verhitten en de plooien dicht te strijken. Een ander ding om in de gaten te houden tijdens het onderhoud aan een bitumen dak is dat de dakgoten en regenpijp niet verstopt zijn zodat er lang stilstaand water op het dak blijft staan.