Duurzaam wonen

Natuurlijk is het goed om de kruipruimte te isoleren van uw woning. Er zijn verschillende voordelen waar u van kunt genieten.

Graag sommen we enkele van de belangrijkste voordelen voor u op. Op die manier kunt u sneller afwegen of het voor u ook interessant is om de kruipruimte te isoleren.

1) Kruipruimte isolatie

Het zijn een aantal belangrijke redenen voor veel mensen om ook voor kruipruimte isolatie te kiezen. Omdat een groot gedeelte van Nederland onder zeeniveau ligt, hebben we nog al eens last van water in onze huizen. Deze komt meestal de kruipruimte binnen waarna het door condensatie doordringt in de constructie van het huis. Zo kunnen schimmels ontstaan en kan het hout verbuigen of rotten. Ook verliest u een boel warmte in uw vloer, omdat kruipruimtes vaak erg koud zijn. Er zijn een boel voordelen verbonden aan het isoleren van uw kruipruimte.

Financiële voordelen

Het isoleren van uw kruipruimte is relatief goedkoop en snel afgehandeld. Ook zijn er landelijke en gemeentelijke subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen waardoor het kan zijn dat u een gedeelte van de kosten terug krijgt. Bovendien kunt u gebruik maken van een lager BTW tarief van 6 procent in plaats van 21%, u zal minder hoeven te betalen op uw energierekening en de waarde van uw huis zal omhoog gaan. Het geld dat u hebt geïnvesteerd hebt u over het algemeen in een paar jaar terugverdiend.

Door uw kruipruimte te isoleren zal u een droger huis krijgen wat betekent dat er minder schade kan worden aangericht aan hout en muren. U zult een minder muffe lucht ruiken vanuit de kruipruimte en leidingen die in de ruimte liggen gaan langer mee. Het klimaat in uw kruipruimte zal verbeteren, waardoor het klimaat in uw huis ook verbeterd en behaaglijker aanvoelt.

Voordelen voor uw gezondheid

Een te hoge luchtvochtigheid en schimmel in huis is slecht voor uw gezondheid. U ademt deze lucht de hele dag in en kan hierdoor allergische reacties krijgen. Mensen met astma en reuma zullen duidelijk een verschil kunnen voelen. Huisstofmijt vermindert als u een droger huis hebt, alsmede ander ongedierte zoals pissebedden, muggen en slakken. En schadelijke natuurlijke gassen zoals radongas kunnen via de bodem uw huis niet meer binnenkomen.

2) Vloer isoleren

Er zijn verschillende manieren om uw huis goed te isoleren. U kunt het dak isoleren, de spouwmuren, de ramen of bijvoorbeeld de vloer. De vloer isoleren is een optie welke gemakkelijk kan worden uitgevoerd. Zeker als u een kruipruimte hebt is het vaak een peulenschil om dit te doen. Men gaat dan namelijk de kruipruimte in en isoleert vanaf deze kant de vloer. Het wordt ook wel kruipruimte isolatie genoemd. Er zijn verschillende manieren van vloer isoleren of kruipruimte isolatie.

Alles wat u moet weten over vloerisolatie

Huizen verliezen de meeste warmte door het dak, de ramen, de muren en de vloer. Dit zijn de plekken die als ze slecht geïsoleerd zijn een boel onnodige stookkosten kunnen veroorzaken. Het isoleren van deze oppervlaktes zal u dus ook meteen merken in het klimaat in huis. Vloerisolatie is vooral van toepassing op huizen die voor 1983 zijn gebouwd en nog geen vloerisolatie hebben. Er zijn soms ook isolatiepremies van Vlaanderen.be of van EnergieSparen.be. Soms kunt u wel €1500 euro terugkrijgen van de federale overheid.

Hoe wordt vloerisolatie gedaan?

Vloeren worden meestal geïsoleerd via de kruipruimte. De meest gangbare manier is om door de onderkant van de vloer te isoleren. Er wordt dan isolatiemateriaal aan het plafond van de kruipruimte bevestigd zodat kou niet meer naar boven kan. Als de kruipruimte niet goed te bereiken is, kan u bodemisolatie uitvoeren. Dit wordt gedaan door isolerend materiaal de kruipruimte in te spuiten of te storten zodat het klimaat in de kruipruimte wordt verbeterd. Dit heeft als voordeel dat leidingen of bouwwerken die zich daar bevinden ook beschermd zijn. In huizen zonder kruipruimte wordt de isolatie gedaan door een isolerende dekvloer aan te leggen of een ondertapijt.

Dampscherm ja of nee?

Als u veel last hebt van vocht in uw kruipruimte, kan een dampscherm helpen dit te verminderen. Dit is een scherm dat u op de grond aanbrengt en een stuk langs de muur omhoog waardoor condensatie onmogelijk wordt gemaakt. Een dampscherm is echter geen vorm van isolatie en als u isoleert is deze vaak niet meer nodig. Tenzij u isoleert met PUR schuim, dan is het wel nodig om een dampscherm aan te leggen.