Duurzaam verven

Particulieren profiteren in Nederland al sinds 2009 van een permanente lage btw op schilderwerk en ander onderhoud. Ook dit jaar is het weer zo dat de btw maar 6% bedraagt, in plaats van de gebruikelijke 21% die geldt op andere goederen en diensten. Wilt u gebruik maken van de lage btw op schilderwerk? Daarvoor komt u al zeer snel in aanmerking; als particulier hoeft u voor voordeel op schilderwerk in en rond uw woning al maar aan een enkele eis te voldoen. Is uw woning ouder dan 2 jaar, dan kunt u van deze korting van 15% profiteren.

Wanneer geldt het lage btw-tarief?

Er doen enkele tegenstrijdige berichten de ronde over de lage btw op schilderwerk. Feit is dat deze lage btw permanent blijft gelden voor particulieren, die hun woning willen laten opknappen. Zolang het gaat om een permanent bewoonde ruimte die ouder is dan twee jaar, valt de hele schildersklus –zowel het voorbereidend werk, de arbeidskosten als de materiaalkosten– onder het lage tarief van 6%. De uiteindelijke prijs is natuurlijk afhankelijk van nog enkele factoren. Zo kan het seizoen waarin de schildersklus plaatsvindt de prijs ook nog extra drukken.

Naast een lage btw, die geldt op vrijwel al het schilderwerk dat u als particulier uit laat voeren, kunt u bovendien ook nog profiteren van extra subsidie en lage tarieven als u klussen uit laat voeren in de wintermaanden. Omdat schilders dan traditiegetrouw minder werk hebben, rekenen ze speciale wintertarieven. Het plannen van schilderwerk in de wintermaanden kan dus zeer voordelig uitpakken.

Natuurlijk wilt u graag weten op welke wijze en in hoeveel tijd u een investering in glasisolatie kunt terug verdienen. De subsidie die u voor glasisolatie kunt ontvangen, al dan niet in de vorm van een ‘echte’ subsidie maar een laag BTW tarief, is bepalend voor de investering die u moet doen.

Stimuleren van duurzame energie

Dit jaar zal er vooralsnog weinig veranderingen wat betreft de subsidie op glasisolatie. Natuurlijk zullen er wel voorwaarden zijn verbonden aan de subsidie op dubbel glas maar die zullen niet veel afwijken van de voorwaarden van een jaar eerder. Ook dit jaar kunt u gebruik maken van de speciale regeling waarbij arbeidsuren en een aantal materialen onder de 6 procent regeling vallen. Maar omdat subsidies een politiek gevoelig onderwerp is weet u nooit hoe de regelingen volgend jaar zullen zijn. Omdat het niet duidelijk is hoe een en ander in de toekomst zal verlopen is het verstandig om nu te kijken naar de mogelijkheden die er zijn.

Subsidies bij uw gemeente

De regeling van het lage BTW tarief van 6 procent is een regeling op landelijk niveau. Op lokaal niveau zijn er gemeentes die vanuit hunzelf investeringen in duurzaamheid stimuleren door het geven van subsidies voor woningen in hun gemeente. Om van deze eventuele mogelijkheid gebruik te maken is het ophalen van informatie bij uw gemeente de snelste weg. Het is altijd verstandig om bij uw gemeente te informeren naar de eventuele mogelijkheden voor subsidies. Ook op de sites van de diverse gemeenten kunt u veel informatie vinden.